Desire de Wild van der Parre

Desiré de Wild van der Parre

Desiré geeft een workshop Babygebaren, handig voor de jonge ouders om de communicatie te bevorderen en frustratie te beperken. Zelf moeder van een zoontje met het Syndroom van Down, ging ze aan de slag met Babygebaren. Gezien haar ervaring in de kinderopvang, weet ze dat het fijn is om goed en helder  te kunnen communiceren met de kinderen die dit verbaal nog niet kunnen. Met name bij kinderen met Downsyndroom geeft Babygebaren mooie resultaten omdat de communicatie eerder op gang komt. Dat geeft ook op latere leeftijd nog een voorsprong.

Haar werkervaring is behoorlijk divers: van Pedagogisch Medewerker in de Kinderopvang tot Teammanager Klantenservice bij IKEA om vervolgens verder te ontwikkelen naar Jobcoach voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De rode draad in haar werkleven is met mensen werken met als doel te helpen, zorgen, te laten groeien en de ontwikkeling te stimuleren.

Over Babygebaren

Babygebaren is een mooie manier van communiceren met behulp van eenvoudige gebaren waarmee een (horende) baby of dreumes kan aangeven wat hij wil “zeggen” nog  voordat  hij fysiek kan praten. Je kan al babygebaren gebruiken wanneer je baby nog maar een paar maanden oud is. Maar echt teruggebaren doen baby’s meestal ergens tussen 9 maanden en een jaar.

Een baby van 9 maanden kan nog niet in woorden zeggen dat hij wil eten, maar is op deze leeftijd wel in staat het gebaar te leren voor “eten”.  Wanneer je kindje eraan toe is om ook met woorden zijn honger uit te drukken, zal hij vanzelf het gebaar vervangen met het woord.

Lichaamstaal en babygebaren

Babygebaren gaat iets verder dan de gewone (non verbale) lichaamstaal zoals een pruillip wanneer je baby het ergens niet mee eens is of het hoofd wegdraaien als je baby genoeg heeft gegeten. Maar het is wel een logische stap tussen deze lichaamstaal en praten.  Je baby gebruikt zonder dat de meeste mensen het bewust realiseren,  al enkele gebaren. Reikt je kindje zijn armpjes omhoog als het opgetild wil worden? Daarmee gebruikt je kindje zijn lichaam om aan te geven wat hij graag wil; een zelfverzonnen babygebaar! Met babygebaren borduur je voort op het vermogen van een kindje om zijn lichaam te gebruiken om te  communiceren.

Babygebaren; gebarenwoordjes en geen nieuwe taal

Babygebaren is geen nieuwe taal en je gebruikt het naast het gesproken woord. Daarnaast zijn babygebaren geen volledige taal zoals dat bij de officiële gebarentaal voor dove mensen wel het geval is. Je gebruikt alleen de woorden! Zo leer je bijvoorbeeld het gebaar van “eten”  wanneer je je baby zijn ontbijtje geeft.  Maar je zal je niet de hele zin gebaren. Dit sluit ook aan bij de taalontwikkeling van een baby. Wanneer je baby voor het eerst zegt dat hij wil eten, zal hij zich beperken tot “pap”  of “eten” of een ander woordje dat hij associeert met eten. Hij zal je niet aankijken en zeggen: “Pepijn wil nu graag een bordje pap met rozijntjes”.

In de praktijk

Baby’s houden van communiceren en snappen veel meer dan je misschien denkt. Samen lachen, reuze gezellig. Babygebaren draagt daar aan bij.Babygebaren worden – net als de “gewone”  taal – aangeleerd door mamma en pappa.  Je begint met een klein aantal gebaren te gebruiken bij veelvoorkomende woorden en handelingen. Bijvoorbeeld bij eten of drinken. Maar ook bij het lievelingsboekje of favoriete knuffel. Wanneer je dat consequent doet, zal je kindje het gebaar al snel koppelen aan het woord en na een tijdje ook zelf maken.

Praten

Wanneer je kindje er fysiek aan toe is om te praten, dan zal hij zijn gebaren vervangen door woorden. Er is geen sprake van belemmering in taalontwikkeling, in tegendeel! Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat het gebruiken van babygebaren de taalontwikkeling juist ten goede komt.